Bars
Uitgelichte afbeelding

Groene omgeving

Gezondheidspraktijk Libera- Pera is omringd door de natuur. Er is een grote bloemen- en groentetuin. Ook is er bos rondom het huis. Je kunt, liggend op je rug, terwijl je een massage krijgt, kijken naar de boomkruinen en de lucht. Extra ontspanning verzekerd. Het is mogelijk om na een behandeling een heilzame wandeling te maken door de tuin en het bos.

De groene omgeving wordt steeds belangrijker: de vitamine G. Ziekenhuizen en verpleeghuizen nemen groen mee in hun verbouw- en nieuwbouwplannen, want patiënten kunnen sneller naar huis. Het nieuwe ziekenhuis Isala in Zwolle wordt bewust gebouwd in een natuurlijke omgeving, vanuit de overtuiging dat een groene omgeving positief bijdraagt aan het geestelijk en lichamelijk welbevinden van patiënten. Hoe meer groen om je heen, des te meer ontspannen.

Er is al aangetoond dat een omgeving met bomen en parken bij de omwonenden leidt tot een lager niveau van het stresshormoon cortisol dan bij mensen die in een buurt met hoofdzakelijk betonnen structuren leven. Bovendien is al gebleken, dat kinderen met concentratieproblemen na een wandeling door een park betere resultaten behaalden op cognitieve tests. Ook hersenscans hebben aangetoond, dat proefpersonen na het bekijken van beelden met natuurtaferelen kalmer en meditatiever werden.

Het blijkt dat jonge leerlingen zich prettiger voelen op een school met een groen schoolplein dan op een school met alleen maar tegels. Zij vinden de school leuker, hebben meer vriendjes en geven aan minder vaak gepest te worden dan hun leeftijdsgenootjes met een tegelplein, zo blijkt uit onderzoek naar groene schoolpleinen.

© Libera-Pera 2024

Spring naar toolbar