Propolis
Propolis is een bacterie- en schimmeldodend goedje wat door de honingbij gemaakt wordt. Hiervoor gebruiken zij hars, bijenwas, stuifmeel en speeksel. De bijen kauwen de harsen van de bomen en vermengen dit met hun speeksel. Vervolgens nemen zij het uitgekauwde goedje mee aan de achterpoten en brengen het zo naar de bijenkast. In de kast wordt het kleverige pakketje gemengd met stuifmeel en bijenwas. Dit volledige mengsel wordt propolis genoemd.
Als ware apothekers maken de honingbijen de propolis, maar vervolgens gaan ze als bouwvakkers aan de slag. De binnenkant van de bijenkast wordt ingesmeerd met het plakkerige goedje. Alle ongewenste kieren en gaten worden dichtgekit en de “babykamers, ofwel broedraat, worden gepolijst met een laagje propolis voordat de koningin de eitjes er inlegt.
Het insmeren van de binnenkant van de kast doen de bijen niet zonder reden. Hiermee beschermen zij namelijk het volk tegen ziekten. Aangezien er maar liefst 50.000 bijen dicht op elkaar leen, is het zeer gevaarlijk als er één bij ziek raakt. Stel dat er 100 man in een kleine ruimte staan en één persoon is verkouden, dan is de kans zeer groot dat de anderen worden aangestoken en ook verkouden raken.
Door de kast dicht te kitten met onder andere de harsen van de bomen, wordt voorkomen dat de bijen ziek worden. Hars is een natuurlijk beschermmiddel wat bomen zelf ook gebruiken tegen infecties van buitenaf. De bijen hebben dit ontdekt en zijn er vervolgens zelf mee aan de slag gegaan!